Yhdistyksen säännöt
HELSINGIN METSÄNHOITAJAT RY:N SÄÄNNÖT
Alkuperäiset säännöt merkitty yhdistysrekisteriin 23.9.1963 / Y-tunnus 1866050-9
Yhdistyksen säännöt on hyväksytty vuosikokouksessa 11.3.2024
1 Nimi, kotipaikka ja toimialue
Yhdistyksen nimi on Helsingin Metsänhoitajat ry, jota näissä säännöissä kutsutaan yhdistykseksi. Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki ja toimialue Uusimaa.
2 Tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia jäsentensä yhdyssiteenä. Yhdistys tuottaa jäsentensä haluamia palveluita heidän hyvinvointinsa kaikinpuoliseksi edistämiseksi ja luo edellytyksiä jäsentensä viihtyvyyden lisäämiselle. Yhdistys järjestää jäsenilleen retkiä, koulutuksia ja muuta sellaista toimintaa, minkä jäsenistö näkee tarpeelliseksi.
Yhdistys toimii Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry:n paikallisyhdistyksenä, minkä tavoitteena on jäsenille suunnattu aktiivinen, jäsenlähtöinen matalan kynnyksen paikallistoiminta.
3 Jäsenet
Yhdistyksen jäseniä ovat varsinaiset jäsenet, kannattajajäsenet sekä kunniajäsenet.
Varsinaisia jäseniä voivat olla metsänhoitajat ja metsäalan ylempää korkeakoulututkintoa opiskelevat. Varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä myös Loimu ry:n jäsen tai muu ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö.
Kannattajajäsenet ovat jäseniä, jotka eivät täytä varsinaisen jäsenen vaatimuksia, mutta haluavat tukea yhdistyksen toimintaa.
Varsinaisen ja kannattajajäsenen hyväksymisestä päättää hallitus.
Kunniajäseneksi voi yhdistyksen kokous kutsua henkilön, joka on toteuttanut erityisen ansiokkaasti yhdistyksen tarkoitusta.
Jäsenen, joka haluaa erota yhdistyksestä, tulee ilmoittaa eroamisesta yhdistyksen hallitukselle. Eronnut jäsen vapautuu velvoitteistaan ilmoitusvuoden päättyessä.
Hallitus voi erottaa jäsenen, joka toimii vastoin yhdistyksen sääntöjä tai päämääriä tai muuten toiminnallaan vahingoittaa yhdistystä tai jättää jäsenmaksun maksamatta. Hallituksen tekemä erottamispäätös toimitetaan erotetulle kirjallisesti. Ennen päätöksen tekemistä asianomaiselle jäsenelle on varattava tilaisuus selityksen antamiseen asiassa paitsi milloin erottamisen syynä on jäsenmaksun maksamatta jättäminen. Erotettu voi vedota päätöksestä yhdistyksen kokoukseen jättämällä kirjallisen valituksen hallitukselle kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa erottamispäätöksestä.
4 Liittymis- ja jäsenmaksu, varainhankinta
Jäsenen on näiden sääntöjen muista kohdista ilmenevien velvollisuuksien lisäksi suoritettava yhdistykselle yhdistyksen vuosikokouksessaan määräämät maksut.
Hallitus voi anomuksesta kokonaan tai osittain vapauttaa jäsenen jäsenmaksusta. Vapauttamisen perusteena voi olla siirtyminen vakituisesti ulkomaille, vanhempainloma, hoitovapaa, opiskelu, työttömyys, sairaus tai muu sellainen syy, minkä johdosta henkilö ei ole ansiotyössä.
Yhdistyksen kunniajäseneltä ei peritä jäsenmaksua.
Toimintansa rahoittamiseksi yhdistys voi periä vuokraa, vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja, harjoittaa koulutus- ja julkaisutoimintaa sekä adressien ja alansa muistoesineiden myyntiä ja asianomaisella luvalla panna toimeen arpajaisia ja rahankeräyksiä. Yhdistys voi hankkia ja hallita kiinteää ja irtainta omaisuutta.
5 Hallitus
Yhdistyksen hallitukseen kuuluu yhdistyksen puheenjohtaja ja neljästä kuuteen (4-6) varsinaista jäsentä ja kaksi (2) varajäsentä. Hallituksen tulee vastata koostumukseltaan yhdistyksen jäsenkuntaa. Metsäylioppilaat voivat nimetä keskuudestaan opiskelijan hallituksen varsinaiseksi jäseneksi.
Hallituksen toimintakausi on vuosikokousten välinen aika.
Puheenjohtaja valitaan vuodeksi, muut hallituksen jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi. Heistä on vuosittain erovuorossa puolet. Ensimmäisenä vuonna erovuoroisuus määräytyy arvonnan perusteella ja sen jälkeen vuorojärjestyksessä.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa yhdistykselle sihteerin ja taloudenhoitajan sekä muut tarpeelliset toimihenkilöt.
Hallitus on päätösvaltainen, kun läsnä on vähintään puolet jäsenistä, joista yksi on puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja.
Hallitus voi asettaa keskuudestaan tarpeelliseksi katsomiaan toimikuntia.
Hallituksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut puolet läsnä olevista hallituksen jäsenistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta tai kun vähintään kaksi (2) hallituksen jäsentä sitä pyytää.
Hallituksen tehtävänä on
1. hoitaa yhdistyksen asioita sääntöjen ja yhdistyksen kokouksissaan tekemien päätösten mukaan;
2. toimia yhdistyksen tarkoitusperien toteuttamiseksi;
3. hoitaa yhdistyksen varoja, arkistoa ja muuta omaisuutta sekä periä jäsenmaksut;
4. pitää luetteloa yhdistyksen jäsenistä;
5. laatia yhdistyksen kokouksissa käsiteltävät asiakirjat;
6. tiedottaa Loimu ry:lle henkilövalinnoistaan ja lähettää sille toimintasuunnitelmansa ja vuosikertomuksensa;
7. toteuttaa soveltuvin osin Loimu ry:n valtuuston ja hallituksen tekemät päätökset; sekä
8. hoitaa Loimu ry:n paikallisyhdistyksilleen säännöissään määräämät velvoitteet.
6 Nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittavat yhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja yhdessä, tai jompikumpi heistä sihteerin tai taloudenhoitajan kanssa.
7 Tilikausi
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös asiakirjoineen on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään neljä (4) viikkoa ennen yhdistyksen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan on annettava lausuntonsa viimeistään kaksi (2) viikkoa ennen vuosikokousta.
8 Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä helmi-huhtikuussa. Asiat, jotka jäsenet haluavat kokouksessa käsiteltäväksi, on toimitettava hallitukselle kirjallisesti vähintään kolmekymmentä (30) päivää ennen kokousta. Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta.
Yhdistyksen kokouksissa on kullakin varsinaisella jäsenellä ja kunniajäsenellä yksi ääni. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. Kannattajajäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus.
9 Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostitse.
Yhdistys voidaan kutsua ylimääräiseen kokoukseen, kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta ilmoittamaansa asiaa varten kirjallisesti pyytää. Kokous on tällöin pidettävä kuukauden kuluessa.
10 Yhdistyksen varsinainen vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
11. kokouksen päättäminen
11 Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.